Zwem & Polovereniging Vivax werd op 17 december 1969 opgericht door Dhr. Leen van Ingen Schenau. De vereniging had in het begin echter nog geen naam. Dhr. Hasselman bedacht de naam 'Vivax'. De naam betekent "lang levend" en "levenskracht gevend".

In de jaren 72 -73 komt er ook een clubblad van de grond genaamd 'Langs de kant'. Begin 1973 trad Dhr. Leen van Ingen Schenau terug als voorzitter (Dhr. van Ingen Schenau bleef adviseur tot 1976) en werd opgevolgd door Dhr. D.H. Sloterdijk.

In 1979 worden maar liefst 3 teams van Vivax kampioen: Heren 1 wordt kampioen van de 4e klasse. Dames 1 kampioen 1e klasse kring en Aspiranten Meisjes 1. 10 jaar na oprichting telt Vivax 9 waterpoloteams, een wedstrijdzwem-afdeling, diplomazwemmen en op kleinere schaal georganiseerd kunstzwemmen en schoonspringen. Een traditie die in de eerste jaren ontstond was de deelname aan de Deventer Koekstad Toernooien en de Utrechtse Waterpolodagen, de Vivax zeventallen namen met wisselende successen hieraan deel. Ook nam Vivax al gauw de organisatie van de schoolzwem wedstrijden in Oegstgeest over van zwemvereniging Poelmeer. Tevens organiseerde Vivax enkele malen de “Nationale Waterpolotoernooi” begin jaren tachtig.

In 1982 vertrekt Dhr. D.H. Sloterdijk als voorzitter, Mevr. Rompes neemt deze taak over. Enkele jaren later wordt deze opgevolgd door Cor Prins en in 1985 neemt Joke Kwaad het roer over voor een langere periode. Gelukkig blijft het sportief goed gaan met Vivax en door de jaren heen blijven de prestaties van vooral het eerste zevental zich ontwikkelen. Onder leiding van trainer/coach Frits Welling, bereiken ze in de loop der jaren zelfs de eerste klasse van de KNZB. De jeugdafdeling hoort in die tijd tot de grootste van Nederland. In 1992 wordt het Vivax-jeugdplan gelanceerd, dit om een betere doorstroming te garanderen van de jeugd naar de hogere waterpoloteams. Een hoogtepunt van het jeugdplan is het Nederlands kampioenschap van de pupillen a.

Na Joke Kwaad als voorzitster wisselen Ben Beeftink en Hans Reesink elkaar af als voorzitter. Eind 2000 is Vivax genoodzaakt de wedstrijdzwemafdeling, door een gebrek aan trainers en hoge badhuur te stoppen. Door een samenwerking met 'De Zijl-LGB' ontstond vanaf 2003 'De Zijl-LGB/Vivax' die in het eerste seizoen meteen succesvol was doordat het Heren 1-team bij de eerste zes eindigde in de hoofdklasse. Niet veel later gingen de twee verenigingen samen verder onder de nieuwe naam 'De Zijl Zwemsport'. Na het vice-voorzitterschap van Jack Frauenfelder is Ruurd van Dijk de voorzitter geworden. In november 2009 heeft Vivax haar 40 jarig bestaan gevierd.  

Op 13 mei 2013 is Vivax weer een geheel zelfstandige vereniging geworden. Na het opzeggen van de samenwerking en een ledenraadpleging heeft de meerderheid van de Vivax leden gekozen voor een zelfstandig Vivax. De twee uitgangspunten van de twee verenigingen, top sport en breedte sport gaan niet samen.